Welke rechtsvorm voor mijn onderneming?

Beginnen met een onderneming? Zo klopt het juridisch.
Als u overweegt een bedrijf op te richten, is één van de eerste beslissingen die u moet nemen de keuze voor een geschikte rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt de juridische structuur van uw onderneming en heeft gevolgen voor zaken als aansprakelijkheid, belastingen en administratieve verplichtingen. In dit artikel bespreken we de verschillende rechtsvormen in Nederland en waar de oprichting juridisch gezien aan moet voldoen.

Nederland kent de volgende rechtsvormen:

  • eenmanszaak: u hebt de onderneming alleen.
  • maatschap: een samenwerkingsverband tussen beroepsbeoefenaars, zoals artsen of advocaten
  • vennootschap onder firma (vof): samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die samen een bedrijf runnen.
  • commanditaire vennootschap (cv): dit lijkt op een VOF, maar kent naast beherende vennoten ook commanditaire (stille) vennoten. Deze stille vennoten brengen slechts kapitaal in.
  • besloten of naamloze vennootschap (bv of nv): populaire rechtsvormen voor middelgrote en grote bedrijven.
  • stichting of vereniging: dit zijn rechtspersonen zonder winstoogmerk.

Welke rechtsvorm
Welke rechtsvorm het meest geschikt is, hangt af van factoren als het aantal oprichters, gewenste aansprakelijkheid, fiscale overwegingen en administratieve verplichtingen. Laat u goed informeren en overweeg professioneel advies in te winnen voordat u een definitieve keuze maakt.

Naast de specifieke oprichtingsvereisten per rechtsvorm, moet elke onderneming voldoen aan algemene wettelijke verplichtingen. Denk hierbij aan het aanvragen van benodigde vergunningen, voldoen aan (branche-specifieke) regelgeving en het bijhouden van een deugdelijke administratie.

Met de juiste rechtsvorm en een zorgvuldige oprichting legt u een solide fundament voor uw onderneming. Mocht u twijfelen over welke rechtsvorm wenselijk is voor uw onderneming? Of wenst u van ondernemersvorm te veranderen? Ondernemersrecht specialist Peter Wieringa kijkt graag met u mee.

Gepubliceerd:

20 juni 2024

Auteur:

mr. Peter Wieringa

13 september 2024: Dag van de Scheiding

13 september 2024: Dag van de Scheiding

Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Deze bijzondere dag vindt elk jaar plaats op de tweede vrijdag van september, omdat dat de dag is dat ooit de eerste echtscheiding in Nederland is uitgesproken. De dag is in het leven geroepen door de vFAS (de Nederlandse...

(Niet zo) Algemene voorwaarden

(Niet zo) Algemene voorwaarden

Als ondernemer heeft u dagelijks te maken met verschillende partijen, waaronder klanten en leveranciers. Het aangaan van contracten en overeenkomsten met deze partijen is een essentieel onderdeel van het zakendoen. Maar wat zijn nu precies de regels in het...

Let op: Jaarlijkse indexering alimentatie

Let op: Jaarlijkse indexering alimentatie

Als je alimentatie betaalt of ontvangt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de jaarlijkse indexering. Dit is de aanpassing van het alimentatiebedrag op basis van inflatie. De jaarlijkse indexering van alimentatie is een belangrijk mechanisme om ervoor te...