(Niet zo) Algemene voorwaarden

Als ondernemer heeft u dagelijks te maken met verschillende partijen, waaronder klanten en leveranciers. Het aangaan van contracten en overeenkomsten met deze partijen is een essentieel onderdeel van het zakendoen. Maar wat zijn nu precies de regels in het ondernemingsrecht omtrent deze contracten en overeenkomsten?

Voordat we ingaan op de specifieke regels in het ondernemingsrecht, is het goed om stil te staan bij het belang van duidelijke afspraken. Of het nu gaat om een overeenkomst met een klant of een contract met een leverancier, het is cruciaal dat beide partijen precies weten wat er van hen verwacht wordt. Dit voorkomt misverstanden en conflicten op een later moment.

Zorg er dus voor dat alle afspraken schriftelijk worden vastgelegd in een contract of overeenkomst. Hierin moeten zaken staan als de prijs, levertijd, betalingsvoorwaarden en eventuele garanties. Ook is het verstandig om op te nemen wat er gebeurt als één van de partijen zich niet aan de afspraken houdt.

Regels in het ondernemingsrecht
In het Burgerlijk Wetboek (BW) staan verschillende bepalingen die op het ondernemingsrecht van toepassing zijn. Zo is in vastgelegd dat een overeenkomst tot stand komt door een aanbod en de aanvaarding daarvan. Met andere woorden: er moet sprake zijn van wilsovereenstemming tussen beide partijen.

Verder is het goed om te weten dat overeenkomsten niet alleen schriftelijk, maar ook mondeling of zelfs stilzwijgend tot stand kunnen komen. Al is het natuurlijk wel zo verstandig om belangrijke afspraken altijd op papier te zetten, zodat u deze later kunt bewijzen.

Een ander belangrijk punt is dat beide partijen zich moeten houden aan de afspraken die zijn vastgelegd in het contract of de overeenkomst. Doet één van de partijen dit niet, dan is er sprake van wanprestatie. De benadeelde partij kan in dat geval nakoming eisen of de overeenkomst ontbinden en eventueel een schadevergoeding eisen.

Algemene voorwaarden
In veel contracten en overeenkomsten wordt verwezen naar algemene voorwaarden. Dit zijn vooraf opgestelde bepalingen die van toepassing zijn op de overeenkomst. Denk hierbij aan bepalingen over aansprakelijkheid, klachten en geschillen.

Het is belangrijk om te weten dat algemene voorwaarden alleen geldig zijn als de wederpartij hiervan kennis heeft kunnen nemen voordat de overeenkomst werd gesloten. Als ondernemer moet u uw algemene voorwaarden dus tijdig aan uw klanten en leveranciers verstrekken en ze duidelijk vindbaar op uw website plaatsen.

Verder mogen algemene voorwaarden geen onredelijk bezwarende bepalingen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan bepalingen die de wettelijke rechten van consumenten uitsluiten of die uw eigen aansprakelijkheid vergaand beperken. Dergelijke bepalingen zijn vaak nietig of vernietigbaar.

Bijzondere overeenkomsten
Naast de algemene regels voor contracten en overeenkomsten, kent het Burger Wetboek ook nog bijzondere regels voor specifieke soorten overeenkomsten. Zo gelden er aparte regels voor onder meer koopovereenkomsten, overeenkomsten van opdracht en huurovereenkomsten.

Gaat u bijvoorbeeld een koopovereenkomst aan met een klant, dan moet het verkochte product voldoen aan de overeenkomst. Dit betekent dat het product de eigenschappen moet bezitten die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Is dit niet het geval, dan is er sprake van een gebrek en kan de koper bijvoorbeeld aflevering van het ontbrekende, herstel of vervanging vorderen.

Conclusie
Als ondernemer krijgt u vroeg of laat te maken met contracten en overeenkomsten. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van de belangrijkste regels in het ondernemingsrecht op dit gebied. Zorg ervoor dat alle afspraken duidelijk worden vastgelegd, zodat beide partijen weten waar ze aan toe zijn. En let erop dat u zich houdt aan de wettelijke bepalingen, bijvoorbeeld als het gaat om algemene voorwaarden en bijzondere overeenkomsten.

Heeft u na het lezen van deze blogpost nog vragen over contracten en overeenkomsten? Of kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een contract? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ondernemersrecht specialist Peter Wieringa van Zaan Advocaten staat voor u klaar.

Gepubliceerd:

9 september 2024

Auteur:

mr. Peter Wieringa

13 september 2024: Dag van de Scheiding

13 september 2024: Dag van de Scheiding

Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Deze bijzondere dag vindt elk jaar plaats op de tweede vrijdag van september, omdat dat de dag is dat ooit de eerste echtscheiding in Nederland is uitgesproken. De dag is in het leven geroepen door de vFAS (de Nederlandse...

Let op: Jaarlijkse indexering alimentatie

Let op: Jaarlijkse indexering alimentatie

Als je alimentatie betaalt of ontvangt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de jaarlijkse indexering. Dit is de aanpassing van het alimentatiebedrag op basis van inflatie. De jaarlijkse indexering van alimentatie is een belangrijk mechanisme om ervoor te...

Naamswijziging voor transgenderkinderen

Naamswijziging voor transgenderkinderen

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind gelukkig is en zichzelf kan zijn. Voor transgender kinderen kan een juridische naamswijziging een essentiële stap zijn in hun transitieproces en het gevoel van acceptatie vergroten. Als ouder wilt u uw kind hierin graag...