In een ouderschapsplan worden verschillende aspecten van de zorg en opvoeding van de kinderen na een scheiding vastgelegd. Hoewel de specifieke inhoud kan variëren, bevat een ouderschapsplan bijna altijd in ieder geval de volgende elementen:
- Hoofdverblijfplaats: Het ouderschapsplan beschrijft bij welke ouder de kinderen hoofdzakelijk zullen verblijven.
- Zorg- en omgangsregeling: Het ouderschapsplan beschrijft hoe de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken eruit zal zien. Dit omvat zaken zoals de dagelijkse zorg, vakanties, feestdagen en verjaardagen. Het kan variëren van co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, tot een andere verdeling die past bij de specifieke situatie.
- Ouderlijk gezag: Het ouderschapsplan bevat regels en een verdeling over de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van ouders om belangrijke beslissingen te nemen met betrekking tot de opvoeding en het welzijn van hun minderjarige kinderen. Denk aan zaken als onderwijs, medische zorg, religieuze opvoeding en andere belangrijke aspecten van het leven van het kind.
- Kinderalimentatie en andere financiële verantwoordelijkheden: Het plan bevat ook afspraken over de kinderalimentatie en andere financiële verantwoordelijkheden, zoals de schoolkosten, medische kosten en buitenschoolse activiteiten.
Het ouderschapsplan kan verder regels bevatten over communicatie en overleg tussen ouders, afspraken over verhuizen en afspraken over conflictoplossing. Het plan moet worden goedgekeurd door de rechter en kan in de toekomst worden gewijzigd als de omstandigheden veranderen. Het is raadzaam om juridisch advies Van familierechtadvocaat Marianne Smit in te winnen bij het opstellen van een ouderschapsplan om ervoor te zorgen dat alle relevante aspecten worden behandeld en dat het plan voldoet aan de wettelijke vereisten.