Terwijl een advocaat partijdig is en alleen de belangen van zijn/haar cliënt behartigt, is een mediator onpartijdig en probeert hij/zij een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Als er (nog) geen rechtszaak is, kan een advocaat u ondersteunen door bijvoorbeeld een rekensom maken van de kosten en baten van de mediation en van een rechtszaak. Ook kan een advocaat een inschatting maken in hoeverre de mogelijke uitkomsten van beide opties aansluiten bij wat u als cliënt wil bereiken. Is er wel een rechtszaak, dan kan een advocaat een inschatting maken van de kans dat de partijen met mediation een oplossing vinden en het conflict eerder kan eindigen, wat mogelijk kosten scheelt en tot een bevredigendere oplossing kan leiden.

Daarnaast kan u – voorafgaand aan een eerste mediationgesprek – samen met een advocaat het conflict uit de juridische verpakking halen: wat speelt er allemaal en wat wilt u als cliënt nou echt opgelost zien of bereikt hebben? 

Verder dient u in een mediation zelf het woord te voeren. Ondersteuning van een advocaat kan dan welkom zijn. Als alle partijen een advocaat bij zich hebben, kan uw advocaat ook aanwezig zijn bij de bijeenkomst (heeft niet elke partij een advocaat bij zich, dan kan dat de balans verstoren).

Ten slotte start de mediator de mediation zonder de juridische documenten in te zien, zodat deze blanco en onpartijdig de mediation ingaat. Het kan gebeuren dat de mediator op een later moment inhoudelijke juridische informatie wil over de relevante onderwerpen van het conflict. U kunt deze dan bij uw advocaat opvragen.