Veel gestelde vragen

Algemeen

Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen als u twijfelt over uw rechtspositie of als er iets speelt dat uw belangen kan beïnvloeden.

Zaan Advocaten kan u bijstaan in kwesties op het gebied van familie-, erf-, arbeids-, ondernemers-, contract-, en vastgoedrecht. Ook hebben wij een familierechtmediator in huis. Onze advocaten kunnen u helpen om uw rechten te begrijpen, uw rechtspositie te bepalen en de juiste stappen te nemen om uw belangen te beschermen.

Een mediator begeleidt het gesprek, hij beslist niet over de afspraken die de partijen met elkaar willen maken. Het kan gaan over juridische en ook over andere aspecten van een conflict.

Een rechter beslist in een rechtszaak over een conflict, wanneer partijen geen afspraken met elkaar hebben kunnen maken. Hij beslist met name over de juridische aspecten van een conflict naar aanleiding van de situatie zoals die hem is voorgelegd. Voor de rechter heeft u - behalve het indienen van stukken en het horen tijdens de mondelinge behandeling - weinig tot geen zeggenschap over de oplossing.

Naast het vragen om aanbevelingen in uw naaste kringen en het bekijken van ervaringen en reviews, is de persoonlijke klik die u heeft met uw advocaat ook erg van belang.

Bij het vinden van een geschikte advocaat is het belangrijk om te zoeken naar iemand met de juiste expertise, ervaring en persoonlijkheid die bij uw specifieke behoeften past. Neem de tijd om verschillende opties te overwegen, maak afspraken voor consultaties en vraag gerust naar tarieven en betalingsvoorwaarden voordat u een definitieve keuze maakt.

De kosten van een advocaat kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring en specialisatie van de advocaat, de complexiteit van de zaak en de duur van het proces.

Bij Zaan Advocaten wordt in beginsel op basis van een uurtarief gewerkt. De rekening wordt vastgesteld door het aantal uren dat de advocaat aan de zaak werkt te vermenigvuldigen met het overeengekomen uurtarief. In de opdrachtbevestiging maken wij een begroting op van het te verwachten aantal uren. Indien dit aantal bijna overschreden wordt, treden we opnieuw met u in overleg. In beginsel wordt maandelijks gefactureerd.

Ook is het – indien het een zaak betreft waarvan de werkzaamheden op voorhand duidelijk vastliggen – mogelijk om een vast bedrag voor een zaak af te spreken.

Zaan Advocaten is ook bereid bijstand te verlenen op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. Als uw inkomen en vermogen beneden een bepaalde grens liggen, geeft de Raad voor Rechtsbijstand een zogeheten toevoeging af. De overheid in veel gevallen uw advocaatkosten. U moet wel een eigen bijdrage betalen; de hoogte hiervan is afhankelijk van uw inkomen.

Tijdens een eerste gesprek met een advocaat kunt u verwachten dat de advocaat uw zaak en situatie zal bespreken om een beter begrip te krijgen van uw juridische behoeften. De advocaat zal u vragen stellen om de feiten en details van uw zaak te achterhalen. Daarnaast zal de advocaat u informeren over de voor uw zaak relevante wetgeving en uitleggen welke juridische stappen mogelijk zijn. De advocaat zal u adviseren over de haalbaarheid van uw zaak. U kunt ook vragen stellen over de juridische strategie, de te verwachten kosten en de geschatte duur van het proces.

Het eerste gesprek is ook een kans om te beoordelen of u een goede werkrelatie met de advocaat kunt opbouwen. U kunt de advocaat vragen stellen over zijn of haar ervaring, expertise en werkwijze. Het is belangrijk dat u zich comfortabel voelt bij de advocaat en vertrouwen hebt in zijn of haar capaciteiten. Houd er rekening mee dat het eerste gesprek niet gratis is en dat de advocaat een vergoeding in rekening brengt.

De rol van een advocaat tijdens een gerechtelijke procedure kan verschillende aspecten omvatten, afhankelijk van de aard van de zaak en de specifieke behoeften van de cliënt. Over het algemeen geeft een advocaat juridisch advies en vertegenwoordigt de advocaat u in correspondentie en in de rechtbank. De advocaat verzamelt en analyseert bewijsmateriaal, stelt juridische stukken op, onderhandelt, pleit en procedeert voor u.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor financiële bijstand bij het inschakelen van een advocaat, afhankelijk van uw specifieke situatie en het rechtsgebied waarin u zich bevindt. Enkele veelvoorkomende opties zijn:

  1. Rechtsbijstandsverzekering: Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u mogelijk de kosten van juridische bijstand (gedeeltelijk) vergoed krijgen. Controleer uw polisvoorwaarden om te zien welke dekking u heeft en welke kosten worden vergoed.
  2. Gesubsidieerde rechtsbijstand: Dit houdt in dat de overheid (gedeeltelijk) de kosten van juridische bijstand dekt voor mensen met een laag inkomen. U moet echter voldoen aan de inkomens- en vermogenscriteria van de Raad voor Rechtsbijstand om hiervoor in aanmerking te komen.
  3. Betalingsregelingen: U kunt met uw advocaat een betalingsregeling overeenkomen, waarbij u de kosten in termijnen kunt betalen in plaats van in één keer een groot bedrag te betalen. Dit kan de financiële last verlichten.

Het is verstandig om contact op te nemen met een advocaat of het Juridisch Loket (0800-8020) om te informeren naar de specifieke mogelijkheden voor financiële bijstand in uw situatie.

In het belang van een goede rechtsbedeling draagt de advocaat zorg voor de rechtsbescherming van zijn cliënt. Daarbij laat de advocaat zich leiden door de vijf kernwaarden die zijn vastgelegd in artikel 10a van de Advocatenwet: onafhankelijkheid, partijdigheid, deskundigheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
Het is essentieel om te onthouden dat de samenwerking met een advocaat een tweerichtingsproces is. Door open en eerlijk te communiceren, respect te tonen voor elkaars expertise en actief betrokken te zijn, kunt u een goede werkrelatie met uw advocaat opbouwen en de kans vergroten op een succesvolle uitkomst van uw zaak.

Familierecht

Familierecht omvat een breed scala aan juridische kwesties en regels die betrekking hebben op familierelaties en -aangelegenheden. Enkele van de belangrijkste onderwerpen die vallen onder het familierecht zijn:

  1. Echtscheiding, ontbinding geregistreerd partnerschap, verbreking samenlevingscontract of beëindiging samenwonen: Het regelt de juridische procedures en vereisten voor het beëindigen van een huwelijk, inclusief zaken als verdeling van eigendommen, alimentatie, ouderlijk gezag en omgangsregelingen voor kinderen.
  2. Ouderlijk gezag: Het geeft regels en richtlijnen voor het ouderlijk gezag over minderjarige kinderen, inclusief het bepalen van de verblijfplaats van het kind en het nemen van belangrijke beslissingen met betrekking tot de opvoeding en het welzijn van het kind.
  3. Alimentatie: Het reguleert de financiële verplichtingen tussen ex-echtgenoten of ouders, inclusief kinderalimentatie en partneralimentatie.
  4. Hoofdverblijfplaats en zorg-/omgangsregelingen: Het vaststellen of wijzigen van de hoofdverblijfplaats van de kinderen of de omgangsregeling tijdens of na een echtscheidingsprocedure.
  5. Adoptie: Het familierecht behandelt de juridische procedures en vereisten voor adoptie van een kind, inclusief de rechten en verplichtingen van adoptieouders en de rechten van het geadopteerde kind.
  6. Afstamming: Het bepaalt de juridische relatie tussen ouders en kinderen, inclusief erkenning en ontkenning van vaderschap en vaststelling van biologische ouderschap.
  7. (Gezins)voogdij: Het regelt de zorg en bescherming van minderjarige kinderen in situaties waarin hun ouders niet in staat zijn om voor hen te zorgen, zoals pleegzorg, voogdij en gezinsvoogdij.
  8. Mediation en bemiddeling: Het familierecht moedigt alternatieve geschillenbeslechtingsmethoden aan, zoals mediation en bemiddeling, om conflicten binnen families op te lossen zonder tussenkomst van de rechter. [LINK naar pagina mediation]
  9. Huwelijksvermogensrecht: Het bepaalt de regels voor het beheer en de verdeling van eigendommen en financiën tijdens een huwelijk, inclusief gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden.
  10. Naamswijziging: Betreft de wijziging of verbetering van voor- en achternamen. De regels voor het wijzigen van een achternaam zijn hierbij strenger dan die voor een voornaam.
  11. Curatele, bewind en mentorschap: Bewind is bedoeld voor wie zijn financiële zaken niet zelf kan regelen. Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene. Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet zelf kunnen regelen

Heeft u een vraag over een van bovenstaande onderwerpen of twijfelt u over een ander, naar uw idee familierechtelijk onderwerp wat hierboven niet genoemd wordt? Neem gerust contact met ons op.

De duur van een echtscheidingsprocedure kan variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals de complexiteit van de zaak, de mate van medewerking van beide partijen en de werklast van de rechtbank. Na een eerste gesprek met onze familierechtadvocaat Marianne Smit kan vaak een goede inschatting gemaakt worden va de duur van de procedure.

In Nederland zijn er twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie.

  1. Partneralimentatie: Is ten tijde van een echtscheiding sprake van een aanzienlijk verschil in inkomen tussen beide partners, dan kan er een verplichting zijn tot het betalen van partneralimentatie. Deze alimentatie is bedoeld om de financiële positie van de minder verdienende partner na de scheiding te ondersteunen. De hoogte en duur van de partneralimentatie worden bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals de behoefte van de ontvangende partner en de draagkracht van de betalende partner.
  2. Kinderalimentatie: Bij een scheiding zijn ouders verplicht om financieel bij te dragen aan de kosten van de kinderen. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van beide ouders. Een gespecialiseerde familierechtadvocaat kan hier een berekening op loslaten. Deze berekening is gebaseerd op onder andere het inkomen van beide ouders, het aantal kinderen en de zorgverdeling.

Het is belangrijk op te merken dat alimentatie kan worden vastgesteld door onderlinge overeenstemming tussen de ex-partners of door een rechtbank. In geval van wijzigende omstandigheden, zoals een verandering in inkomen of gezinssituatie, kan het nodig zijn om de alimentatie te herzien. Het is raadzaam om juridisch advies in te winnen om de specifieke regels en richtlijnen omtrent alimentatie in uw situatie. Marianne Smit van Zaan Advocaten adviseert u hierin graag.

Bij een scheiding in Nederland wordt de zorg voor kinderen geregeld aan de hand van het ouderschapsplan. Dit plan is verplicht voor ouders die gezamenlijk het gezag over hun kinderen hebben en uit elkaar gaan.

In een ouderschapsplan worden verschillende aspecten van de zorg en opvoeding van de kinderen na een scheiding vastgelegd. Hoewel de specifieke inhoud kan variëren, bevat een ouderschapsplan bijna altijd in ieder geval de volgende elementen:

  1. Hoofdverblijfplaats: Het ouderschapsplan beschrijft bij welke ouder de kinderen hoofdzakelijk zullen verblijven.
  2. Zorg- en omgangsregeling: Het ouderschapsplan beschrijft hoe de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken eruit zal zien. Dit omvat zaken zoals de dagelijkse zorg, vakanties, feestdagen en verjaardagen. Het kan variëren van co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer evenveel tijd bij beide ouders doorbrengen, tot een andere verdeling die past bij de specifieke situatie.
  3. Ouderlijk gezag: Het ouderschapsplan bevat regels en een verdeling over de verantwoordelijkheid en bevoegdheid van ouders om belangrijke beslissingen te nemen met betrekking tot de opvoeding en het welzijn van hun minderjarige kinderen. Denk aan zaken als onderwijs, medische zorg, religieuze opvoeding en andere belangrijke aspecten van het leven van het kind.
  4. Kinderalimentatie en andere financiële verantwoordelijkheden: Het plan bevat ook afspraken over de kinderalimentatie en andere financiële verantwoordelijkheden, zoals de schoolkosten, medische kosten en buitenschoolse activiteiten.

Het ouderschapsplan kan verder regels bevatten over communicatie en overleg tussen ouders, afspraken over verhuizen en afspraken over conflictoplossing. Het plan moet worden goedgekeurd door de rechter en kan in de toekomst worden gewijzigd als de omstandigheden veranderen. Het is raadzaam om juridisch advies Van familierechtadvocaat Marianne Smit in te winnen bij het opstellen van een ouderschapsplan om ervoor te zorgen dat alle relevante aspecten worden behandeld en dat het plan voldoet aan de wettelijke vereisten.

Bij een scheiding kunnen de gevolgen voor het vermogen en de bezittingen afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de huwelijkse voorwaarden, het huwelijksvermogensrecht en de individuele omstandigheden van het echtpaar. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen:

  1. Vermogensverdeling: In Nederland geldt in principe de gemeenschap van goederen als er geen huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dit betekent dat het vermogen en de bezittingen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, worden verdeeld tussen beide partners. Bij een scheiding worden deze gemeenschappelijke bezittingen en schulden verdeeld volgens de wettelijke regels of afspraken die in huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd.
  2. Verdeling van eigendommen: Bij een scheiding moeten de eigendommen, zoals het huis, de auto, bankrekeningen, beleggingen en andere bezittingen, worden verdeeld tussen beide partners. Dit kan in onderling overleg gebeuren of via een gerechtelijke procedure als er geen overeenstemming kan worden bereikt.
  3. Pensioenverdeling: Het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, kan ook worden verdeeld bij een scheiding. Dit wordt geregeld via de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Hierbij hebben beide partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.
  4. Alimentatie: Naast de verdeling van het vermogen en de bezittingen, kan er ook sprake zijn van alimentatie. Dit kan partneralimentatie zijn, waarbij de ene partner verplicht kan worden gesteld om de andere partner financieel te ondersteunen na de scheiding. Daarnaast kan er ook kinderalimentatie worden vastgesteld om bij te dragen aan de kosten van de kinderen.

Het is belangrijk om juridisch advies in te winnen om de specifieke gevolgen van een scheiding voor het vermogen en de bezittingen te begrijpen, aangezien dit sterk kan variëren afhankelijk van de individuele situatie en de geldende wetgeving.

Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. Door te trouwen of een geregistreerd partnerschap te sluiten, legt u in beide gevallen vast dat uw partner en uzelf bepaalde rechten en plichten naar elkaar hebben. Zo mag u de achternaam van uw partner gebruiken, belooft u om voor elkaar te zorgen en bent u elkaars wettelijk erfgenaam.

Een groot verschil tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap heeft te maken met de manier waarop ze beëindigd kunnen worden. Een geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van de rechter stoppen, op voorwaarde dat u geen minderjarige kinderen heeft en het allebei eens bent met het beëindigen van de relatie. Als u getrouwd bent en van elkaar wil scheiden, moet dat altijd via de rechter geregeld worden.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Of twijfelt u tussen trouwen en partnerschapsregistratie? Neem vooral contact met ons op!

Mediation

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een onafhankelijke derde partij, de mediator, de betrokken partijen begeleidt om samen tot een oplossing te komen. Anders dan bij een rechtszaak ligt de focus niet op het vinden van een winnaar en verliezer, maar op het vinden van een win-win situatie voor alle betrokkenen.

De Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) is dé specialistenvereniging van Nederland op het gebied van familierecht.

Bij Zaan Advocaten is Marianne Smit gecertificeerd als familierechtmediator en lid van de vFAS. Om hier aangesloten te zijn als advocaat en/of mediator heeft zij een specialisatieopleiding moeten afronden en zij dient dan ook aan hoge kwaliteitseisen te voldoen. Op dit moment is Marianne Smit de enige advocaat-mediator in de Zaanstreek én zij is de enige die is aangesloten bij de vFAS.

Een van de uitgangspunten van mediation is vertrouwelijkheid. Dat wil zeggen dat alle informatie die tijdens een mediation mondeling en schriftelijk wordt uitgewisseld niet buiten de mediation mag worden gebruikt. Deze geheimhoudingsplicht is opgenomen in de mediationovereekomst en geldt voor alle betrokkenen bij het mediationproces.

Het zoeken naar een oplossing via mediation is in het familierecht vaak effectiever dan het najagen van gelijk, omdat relaties intact blijven. In veel gevallen wilt u de relatie met de andere partij behouden. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding waarbij kinderen in het spel zijn: het is belangrijk om in de toekomst goed te kunnen blijven communiceren over de kinderen. Een rechtszaak kan relaties onherstelbaar beschadigen, terwijl mediation juist gericht is op het herstellen en verbeteren van de onderlinge band.

Daarnaast is er ruimte voor creatieve oplossingen. In een rechtszaak is de uitkomst vaak beperkt tot wat juridisch mogelijk is. Bij mediation staat creativiteit centraal en is er ruimte voor oplossingen die buiten de gebaande paden liggen. Zo komt u samen tot innovatieve ideeën en afspraken waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Een mediator begeleidt het gesprek, hij beslist niet over de afspraken die de partijen met elkaar willen maken. Het kan gaan over juridische en ook over andere aspecten van een conflict.

Een rechter beslist in een rechtszaak over een conflict, wanneer partijen geen afspraken met elkaar hebben kunnen maken. Hij beslist met name over de juridische aspecten van een conflict naar aanleiding van de situatie zoals die hem is voorgelegd. Voor de rechter heeft u - behalve het indienen van stukken en het horen tijdens de mondelinge behandeling - weinig tot geen zeggenschap over de oplossing.

De duur van een mediationprocedure kan variëren, afhankelijk van diverse factoren zoals de complexiteit van de zaak, de mate van medewerking van beide partijen en de communicatie tussen partijen. Na een eerste gesprek met onze familierechtmediator Marianne Smit kan vaak een goede inschatting gemaakt worden va de duur van de procedure.

Als u er ook in onderling overleg via mediation niet uitkomt, is een procedure bij de rechtbank onvermijdelijk. Echter, ook in dat geval is het soms nog mogelijk dat u onder begeleiding van de rechter tot overeenstemming komt.

Vaak betalen beide partijen allebei de helft van de kosten. U kunt andere afspraken maken over de verdeling. Deze legt u vast in de mediationovereenkomst.

Terwijl een advocaat partijdig is en alleen de belangen van zijn/haar cliënt behartigt, is een mediator onpartijdig en probeert hij/zij een oplossing te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Als er (nog) geen rechtszaak is, kan een advocaat u ondersteunen door bijvoorbeeld een rekensom maken van de kosten en baten van de mediation en van een rechtszaak. Ook kan een advocaat een inschatting maken in hoeverre de mogelijke uitkomsten van beide opties aansluiten bij wat u als cliënt wil bereiken. Is er wel een rechtszaak, dan kan een advocaat een inschatting maken van de kans dat de partijen met mediation een oplossing vinden en het conflict eerder kan eindigen, wat mogelijk kosten scheelt en tot een bevredigendere oplossing kan leiden.

Daarnaast kan u - voorafgaand aan een eerste mediationgesprek - samen met een advocaat het conflict uit de juridische verpakking halen: wat speelt er allemaal en wat wilt u als cliënt nou echt opgelost zien of bereikt hebben? 

Verder dient u in een mediation zelf het woord te voeren. Ondersteuning van een advocaat kan dan welkom zijn. Als alle partijen een advocaat bij zich hebben, kan uw advocaat ook aanwezig zijn bij de bijeenkomst (heeft niet elke partij een advocaat bij zich, dan kan dat de balans verstoren).

Ten slotte start de mediator de mediation zonder de juridische documenten in te zien, zodat deze blanco en onpartijdig de mediation ingaat. Het kan gebeuren dat de mediator op een later moment inhoudelijke juridische informatie wil over de relevante onderwerpen van het conflict. U kunt deze dan bij uw advocaat opvragen.

Een mediator begeleidt: hij of zij faciliteert het gesprek tussen de partijen en doet alles wat in zijn of haar mogelijkheden ligt om een oplossing te bereiken. Een mediator beslist niet over de afspraken die de partijen met elkaar willen maken.

Erfrecht

Het erfrecht omvat alle wet- en regelgeving omtrent erfenissen. Of het nu gaat om het regelen van de eigen nalatenschap of het aanvaarden van een erfenis: bijna iedereen krijgt ooit met het erfrecht te maken. 

Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde:

  1. echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen
  2. ouders, broers en zussen
  3. grootouders
  4. overgrootouders

Wanneer de overledene een echtgenoot, geregistreerd partner of kinderen had, zijn zij de erfgenamen. Is er echter niemand in deze eerste groep, dan is de tweede groep aan de beurt, enzovoort. Indien een erfgenaam niet meer leeft, gaat de erfenis naar de kinderen van deze erfgenaam. Dat heet ‘plaatsvervulling’.

Bij een negatieve nalatenschap kunt u de erfenis verwerpen. Verwerpt u een erfenis? Dan bent u geen erfgenaam meer en krijgt u niks uit de erfenis. Daar staat tegenover dat u niet aansprakelijk bent voor betaling van schulden uit de erfenis.

Een erfdeel is een bepaald percentage van alle bezittingen en schulden van de overledene. Iemand die een legaat krijgt, krijgt alleen een bepaald bedrag of een specifiek nagelaten voorwerp.

In een vrij overzichtelijke situatie kan de afwikkeling van een nalatenschap al gauw meer dan een jaar duren. Mocht u inzicht willen krijgen in de regels omtrent een nalatenschap om het zo voor uzelf zo goed en overzichtelijk mogelijk te regelen, neemt u dan vooral contact op. Wij voorkomen uiteraard liever dan genezen.

Als twijfel bestaat over een testament of de verdeling van een erfenis, kan het raadzaam zijn om juridisch advies in te winnen. Een erfrechtadvocaat kan je helpen met de wetten en regels rondom erfenissen.

Als er geen vreedzame oplossingen meer mogelijk zijn en de conflicten blijven, moet je misschien juridische stappen nemen. Het is dan verstandig een advocaat in de arm te nemen die uw belangen nastreeft. Indien noodzakelijk, kan de rechter worden gevraagd om een beslissing te nemen over de erfenisverdeling. De rechter zal dan rekening houden met de wet, het testament en alle beschikbare informatie om tot een eerlijke beslissing te komen.

Het tarief hangt af van de waarde van uw erfenis en uw relatie met de overledene. Een overzicht van de belastingpercentages vindt u op de website van de Belastingdienst.

Arbeidsrecht

Het arbeidsrecht betreft de wet- en regelgeving die de verhouding tussen een werkgever en een werknemer regelt. De werknemer is iemand die zich er contractueel - dat wil zeggen door middel van een arbeidsovereenkomst - toe verbindt te werken voor een werkgever in ruil voor loon.

Een tijdelijk contract is voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een paar maanden of een jaar. Werknemers of werkgevers kunnen een tijdelijk contract meestal niet tussentijds opzeggen. Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen.

Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt.

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop u werkt. De meest bekende arbeidsvoorwaarden zijn arbeidsduur, salaris en vakantiedagen. U spreekt deze voorwaarden af met uw werkgever en laat deze vastleggen in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook arbeidsvoorwaarden in een cao. Bovendien staan in sommige wetten regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Meestal staat de hoogte van uw salaris in een cao. Geldt voor u geen cao? Dan bepaalt uw werkgever de hoogte van uw loon. Uw werkgever moet u in ieder geval het minimumloon betalen. Soms kunt u onderhandelen over de hoogte van uw salaris.

Het hangt van uw arbeidscontract af of u iets tegen het ontslag kunt doen. Het is daarom belangrijk dat u nakijkt wat voor soort contract u heeft. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een vast contract, een tijdelijk contract en een uitzendcontract.

Bij een vast of tijdelijk contract moet uw werkgever een van deze redenen geven om u te mogen ontslaan:

  1. Dringende redenen, denk hierbij aan diefstal of het bekendmaken van bedrijfsgeheimen.
  2. Bedrijfseconomische reden: het gaat financieel slecht met het bedrijf.
  3. U bent heel vaak ziek of u bent al langer dan 2 jaar ziek.
  4. U doet uw werk niet goed en een verbetertraject heeft niet geholpen.
  5. De arbeidsverhouding is verstoord en dit komt niet meer goed: de relatie tussen u en uw werkgever of collega's is al lange tijd erg slecht.

Meestal moet uw werkgever minimaal 70% van uw loon doorbetalen als u ziek bent. Bij een vast contract moet uw werkgever dat maximaal twee jaar doen. De werkgever kan uw loon tijdelijk of helemaal stopzetten als u zich niet houdt aan de regels voor re-integratie. Of als u weigert ander, aangepast werk te doen.

Als u twee jaar zonder onderbreking ziek bent geweest, hoeft de werkgever uw loon niet meer door te betalen. U hebt dan mogelijk wel recht op een WIA-uitkering.

Ontslag op staande voet is een directe beëindiging van het arbeidscontract om ernstige redenen, zonder opzegtermijn. Regulier ontslag volgt vaak een formele procedure met een opzegtermijn of een vastgestelde ontslagvergoeding.

Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen. U kunt uw vakantiedagen ook in losse uren opnemen. Tijdens uw vakantie betaalt uw werkgever uw loon door.

U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag.

De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever dient te betalen bij ontslag, wordt bepaald op basis van twee onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. Neem voor een berekening van uw transitievergoeding contact op met Zaan Advocaten. Wij kunnen kijken naar uw specifieke situatie.

De werkgever is niet verplicht de juridische kosten van de werknemer te vergoeden. Indien dit kan als onderdeel in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen, kunnen de door de werknemer gemaakte juridische kosten door de werkgever worden vergoed. Vaak wordt hierbij een maximaal bedrag afgesproken, waarbij de kosten na overscheiden hiervan voor eigen rekening van de werknemer komen.

Ondernemersrecht

Vastgoedrecht

Plan een gesprek

13 + 5 =