Iedere werknemer in Nederland heeft recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Maar wat houden deze rechten precies in en wat zijn de wettelijke regels hieromtrent? In deze blogpost duiken we in de details van vakantiedagen en vakantiegeld, zodat u precies weet waar u recht op heeft of wat uw verplichtingen zijn.
Volgens de Nederlandse wet heeft elke werknemer recht op een wettelijk minimumaantal vakantiedagen per jaar. Dit aantal is vastgesteld op 4 keer het aantal werkdagen per week. Werkt u bijvoorbeeld fulltime, 5 dagen per week, dan heeft u recht op minimaal 20 vakantiedagen per jaar (5 x 4). Werkt u parttime, dan wordt het aantal vakantiedagen naar rato berekend.
Het is belangrijk om te weten dat dit wettelijke minimum geldt voor alle werknemers, ongeacht de sector waarin ze werkzaam zijn of het type contract dat ze hebben (bepaalde tijd of onbepaalde tijd). Werkgevers mogen wel meer vakantiedagen toekennen dan het wettelijke minimum, maar nooit minder.
Opbouw van vakantiedagen
Vakantiedagen worden opgebouwd gedurende de tijd dat u bij een werkgever in dienst bent. Voor elke maand dat u werkt, bouwt u een deel van uw jaarlijkse vakantiedagen op. Meestal is dit 1/12 deel van het totale aantal vakantiedagen per jaar. Bent u bijvoorbeeld op 1 juli in dienst getreden en heeft u recht op 24 vakantiedagen per jaar, dan heeft u op 31 december van dat jaar 12 vakantiedagen opgebouwd (6/12 x 24).
De opgebouwde vakantiedagen kunnen meestal meegenomen worden naar het volgende jaar. Er geldt wel een wettelijke vervaltermijn van 6 maanden na het jaar waarin de dagen zijn opgebouwd. Niet opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen dus na 1,5 jaar. Voor bovenwettelijke vakantiedagen (dagen boven op het wettelijk minimum) kunnen afwijkende afspraken gelden.
Vakantiegeld
Naast vakantiedagen heeft elke werknemer in Nederland ook recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris (inclusief eventuele bonussen en toeslagen). Het vakantiegeld wordt opgebouwd over de periode van 1 juni tot en met 31 mei en meestal uitbetaald in mei of juni.
Net als bij de vakantiedagen is het wettelijke percentage van 8% een minimum. Werkgevers mogen een hoger percentage hanteren, maar geen lager percentage. Het vakantiegeld mag ook in delen worden uitbetaald, bijvoorbeeld maandelijks, als dat is overeengekomen in de arbeidsovereenkomst of CAO.
Ontslag
Als uw dienstverband eindigt, heeft u recht op uitbetaling van de nog openstaande vakantiedagen en het opgebouwde vakantiegeld. Dit geldt zowel bij ontslag door de werkgever als bij ontslag op eigen initiatief. De waarde van de openstaande vakantiedagen wordt berekend op basis van uw laatstverdiende loon.
Het is raadzaam om bij ontslag goed te controleren of u alle openstaande vakantiedagen en het volledige opgebouwde vakantiegeld uitbetaald krijgt. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u dit alsnog opeisen bij uw (ex-)werkgever.
Uitzonderingen en afwijkingen
In sommige sectoren of bedrijven kunnen afwijkende regels gelden voor vakantiedagen en vakantiegeld, bijvoorbeeld op basis van een CAO. Deze afspraken mogen echter nooit in het nadeel van de werknemer zijn ten opzichte van de wettelijke regels.
Een uitzondering op de regels voor vakantiedagen geldt voor oproepkrachten en werknemers met een 0 urencontract. Zij krijgen vaak geen vakantiedagen toegekend, maar ontvangen een toeslag boven op hun uurloon ter compensatie. Deze toeslag bedraagt minimaal 8,33% van het loon.
Vragen over uw vakantierechten?
Het is belangrijk om te weten wat de rechten zijn als het gaat om vakantie. Zo kunt u optimaal genieten van uw welverdiende vrije dagen en krijgt u waar u recht op heeft. Of weet u dat u zich als werkgever aan de wet houdt.
Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie met betrekking tot vakantiedagen en -geld? Laat arbeidsrechtspecialist Jaap Jong van Zaan Advocaten uw situatie voor u bekijken aan de hand van uw arbeidsovereenkomst of CAO.