Als je alimentatie betaalt of ontvangt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de jaarlijkse indexering. Dit is de aanpassing van het alimentatiebedrag op basis van inflatie. De jaarlijkse indexering van alimentatie is een belangrijk mechanisme om ervoor te zorgen dat de waarde van de alimentatie niet wordt uitgehold door inflatie.
De jaarlijkse indexering van alimentatie is een wettelijk vastgestelde aanpassing van het alimentatiebedrag. Deze aanpassing vindt plaats op 1 januari van elk jaar en is gebaseerd op de consumentenprijsindex (CPI) van het voorafgaande jaar. De CPI is een maatstaf voor de gemiddelde prijsontwikkeling van goederen en diensten die huishoudens aanschaffen voor consumptie.
De indexering van alimentatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat het alimentatiebedrag meegroeit met de stijgende kosten van levensonderhoud. Zonder indexering zou de waarde van de alimentatie in de loop der jaren afnemen door inflatie.
Berekening
De indexering van alimentatie wordt berekend aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS publiceert elk jaar in november de CPI voor het volgende jaar. De procentuele stijging of daling van de CPI bepaalt de mate waarin de alimentatie wordt aangepast.
Er zijn enkele uitzonderingen op de jaarlijkse indexering van alimentatie, zoals wanneer in de alimentatieovereenkomst of het echtscheidingsconvenant een andere indexeringsmethode is afgesproken, bijvoorbeeld een vast percentage per jaar. Ook kan er sprake zijn van een substantiële wijziging in de financiële situatie van de alimentatieplichtige of -gerechtigde. In dat geval kan er een verzoek tot wijziging van de alimentatie worden ingediend bij de rechtbank.
Gevolgen van de indexering
De jaarlijkse indexering van alimentatie heeft gevolgen voor zowel de alimentatieplichtige als de alimentatiegerechtigde. Voor de alimentatieplichtige betekent het dat het te betalen bedrag elk jaar stijgt, tenzij de CPI daalt (wat zelden voorkomt). Voor de alimentatiegerechtigde betekent het dat het te ontvangen bedrag meegroeit met de inflatie, waardoor de koopkracht behouden blijft.
Voor zowel alimentatieplichtigen als -gerechtigden is het van belang om op de hoogte te zijn van de indexering en de mogelijke gevolgen voor hun financiële situatie. Bij vragen of twijfels is het raadzaam om contact op te nemen met een advocaat of juridisch adviseur die gespecialiseerd is in familierecht, zoals Marianne Smit van Zaan Advocaten.